Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Sigurnosni senzori u Vašem domu

POVRATAK

Smart Home – pametna mreža automatike za zgrade – pruža korisnicima mogućnost prilagođivanja funkcija doma svojim potrebama. S obzirom što se komunikacija među uređajima može vršiti uz neznatno sudjelovanje čovjeka (npr. programiranje scenarija OneTouch), upravljanje njima je sve ugodnije i sve korisnije. Civilizacijski razvoj je toliko brz da je teško predvidjeti koliko napredne sustave ćemo koristiti u budućnosti. Znamo ipak da komfor života stanovništva, ekologija i ekonomična potrošnja energije nije sve. Smart Home, zahvaljujući modernim sigurnosnim senzorima također štiti i dom od nepoželjnih događaja.

Pametna kuća, pametna zaštita

Iako upravljanje funkcijama doma pomoću tipki, pametnih telefona, računara ili glasovne komunikacije pomaže živjeti lakše i kvalitetnije, ljudi ne traže uvijek jedino ugodnost. Uporaba automatike za zgrade u svakodnevnoj praksi je sve šira. Smart tehnologije upozoravaju na kvarove i olakšavaju život starijim osobama, osobama s invaliditetom (i njihovim njegovateljima).

Ulazeći u sektor Smart Home također marka SALUS Controls se pobrinula za taj aspekt.   Iako je glavna ideja firme fokusirana na pametno upravljanje grijanjem, velika prednost sustava SALUS Smart Home je briga za sigurnost korisnika.

Ugradnja proizvoda serije smart Vam omogućava da npr. izađete na posao ili u šoping, a doma ostavite osobu kojoj ste njegovatelj.  Ovdje su od pomoći scenariji OneTouch. Ako nekome tko je doma nije dobro, a pritisne alarm tipku, dobit ćete automatsku SMS poruku s ranije određenim tekstom i na vrijeme ćete doći da pružate pomoć. Ideja je genijalna.  I zbilja efikasna.

Kvarovi i nagli događaji – od čega će Vas zaštititi sigurnosni senzori?

Dobro je znati da – osim što olakšavaju svakodnevne radnje, optimiziraju troškove, služe za razonodu – smart rješenja čine odličnu zaštitu od neugodnih slučajnih događaja. Naravno nijedna tehnologija neće zaštititi čovjeka od svih opasnosti, ali u mnogim situacijama vrijedi joj povjeriti svoju imovinu. Imajte na umu da sustav za nadzor neće riješiti sve probleme.

Na koje elemente zaštite doma vrijedi obratiti pozornost?

  • (protu)požarna signalizacija
  • Signalizacija protiv poplavljivanja
  • (protu)provalna signalizacija

Protupožarna signalizacija jamči ne samo lokalnu detekciju dima i pokretanje alarmne sirene. U sustavu SALUS Smart Home nakon otkrivanja dima slijedi automatsko slanje korisniku upozorenja (SMS, e-mail). Isto tako je u slučaju otkrivanja vode (uslijed poplavljivanja kupaonice, kuhinje, kvara akvarija) ili otvaranja vrata, prozora. Što više, ako stvorimo takav princip, sustav će ne samo poslati obavijest o poplavljivanju, nego i – koristeći  utikač SPE600 ili relej – SR600 – zatvorit će dotok vode i tako zaustaviti nastanak dalje štete.

Dakle, ako ste na putovanju, a doma se dogodi nešto uznemirujuće, dobit ćete obavijest i vremensku rezervu za reakciju. Čak i ako koristite video nadzor svoje nekretnine, kamere neće uvijek snimiti ono što registriraju senzori dedicirani za otkrivanje kvarova. Rad nekih uređaja kao što su npr. hladnjak, perilica rublja – vrijedi pratiti izravno. A što ako nakon izlaska iz doma niste sigurni jeste li zatvorili prozor? Provjerit ćete to daljinski u aplikaciji SALUS Smart Home (senzor otvaranja). Obavještenje možete dobiti također tada kad se neovlaštena osoba nalazi npr. u Vašoj garaži (senzor kretanja).

Sljedeća funkcija sustava SALUS Smart Home koja je korisna u pogledu sigurnosti je simulacija prisutnosti stanovnika. Zahvaljujući pametnoj rasvjeti i pametnim roletama, prazni interijeri „pretvaraju se” kao da su stanovnici još uvijek doma. Radi čega? Ostavljajući dojam aktivnosti članova kućanstva, sustav će zbuniti potencijalnog lopova i zaštititi dom od provale. Na koji način? Zahvaljujući stvaranju i aktiviranju rasporeda simulacije svjetlo u sobama će se paliti u zadana vremena, a zatim – npr. nakon nekoliko/oko petnaest minuta – isključiti. Isto tako rolete: zatvorit će se pri zalasku sunca, otvorit će se ujutro.

Koji će pametni uređaji povećati sigurnost u Vašem domu?

Što vam je potrebno za programiranje gornjih scenarija koji povećavaju sigurnost doma? Prije svega, temelji sustava SALUS Smart Home, tj. internetski pristupnik i mobilna aplikacija. Osim toga:

Pogledajmo detaljnije izabrane uređaje.

Internetske tipke sustava SALUS Smart Home SB600, CSB600: bežični aktivatori događaja. Pokreću jedan (CSB600) ili dva (SB600) događaja (npr. isključivanje osvjetljenja, grijanja). CSB000 (panic button – model s poklopcem), slanjem unaprijed postavljene obavijesti, može funkcionirati kao alarmni gumb.

Senzor dima SD600: uređaj otkriva prisutnost dima. Može se koristiti odvojeno – bez internetskog pristupnika UGE600 i mobilne aplikacije – ali samo kao element sustava SALUS Smart Home ima funkciju obavještavanja o opasnostima.

Senzor poplave WLS600: vodootporan senzor poplave koji otkriva vodu na površini ispod njega ili na kontaktima vodova koji su na njega priključeni. Zahvaljujući suradnji uređaja u sustavu SALUS Smart Home moguće je zatvoriti ventil kada se otkrije curenje, a korisniku poslati besplatnu obavijest o kvaru.

Senzor otvaranja OS600/SW600: bežični uređaj koji radi u suradnji s regulatorima serije Smart Home. Omogućuje isključivanje grijanja u prostoriji za vrijeme prozračivanja / otvaranja prozora ili vrata prema zadanom vremenskom planu. Kao dio sustava, omogućuje Vam i primanje obavijesti o otvaranju.

Senzor pokreta MS600: u suradnji s pametnim utikačem (SPE600) ili relejem (SR600), detektor omogućuje uključivanje ili isključivanje osvjetljenja uslijed otkrivanja pokreta.

Smart Plug SPE600: inteligentni utikač (produžetak utičnice) opremljen zaštitom od preopterećenja. Omogućava upravljanje uređajima koji su na njega priključeni. Što još može učiniti? Prikazuje povijest potrošnje energije (aplikacija), povećava pokrivenost mreže ZigBee.

SR600 (Smart Relay): pametni relej za naponske uređaje (npr. kotlovi, pumpe, rasvjetu) i beznaponske uređaje (npr. upravljačke alarm ploče, kontroleri vrata, senzori otvaranja), namijenjen za rad u razvodnoj kutiji, zidnoj utičnici ili bilo gdje drugdje gdje postoji potreba za upravljanje prijamnikom (maksimalna snaga opterećenja – 16A). Može se koristiti kao ulazni uređaj (ulazak u sustav), što znači da uz upotrebu SR600 i upravljačke alarm ploče postoji opcija „spavanja” doma u trenutku aktiviranja alarma: zatvaranje roleta (ovdje će biti neophodan i RS600), gašenje svjetla, smanjivanje temperature (aktiviranje pravila OneTouch). Smart Relay povećava pokrivenost mreže ZigBee. Može se upariti izravno s regulatorom – kao jedini element smart sustava, jer drugi rade preko One Touch. Isključuje/omogućuje dovod struje – isto kao i Smart Plug.

Sigurnost SALUS Smart Home – zapamtite:

Kako sustav SALUS Smart Home utječe na sigurnost doma i članova kućanstva?

Kontakt
Surađuj s nama

Kontakt


Tehnička Podrška

+385 95 3777 577

dragutin.padovan@salus-controls.eu


Horúca linka:
Ponedjeljak - Petak: 800-1600

InstalaterKorisnikDeveloper
Salus

Distributer brenda SALUS Controls:
QL CONTROLS d.o.o, K.d.

ul. Rolna 4, 43-262 Kobielice,
oblast Šleska, PL,
JIB: 638 180 68 25,
Sudski Registar: 0000440955,
ured: +48 32 700 74 53,
servis: +48 32 750 65 05,
fax: +48 32 790 44 85,
Ponedjeljak - Petak, 8.00-16.00

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio