Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Ventilokonvektori – svojstva i vrste

POVRATAK

Pred nama je najtoplije godišnje doba. Vrijeme kada grijanje prostorija više nam nije prioritetno. Počinjemo tražiti načine za učinkovito hlađenje stambenog i uredskog prostora. S obzirom na trenutnu klimu Poljske – gotovo tropsku vrućinu u ljetnim mjesecima – neki od vas sigurno bi htjeli klimatizirati svoje interijere pomoću jednog univerzalnog uređaja. Klimatizirati, tj. održavati u njima odgovarajuće uvjete neovisno o vremenu i godišnjem dobu. U praksi: grijati ili hladiti. U takvoj situaciji vrijedi razmotriti ugradnju ventilokonvektora.

Što su ventilokonvektori?

Ventilokonvektori, tj. uređaji za grijanje i hlađenje čiji je zadatak održavati optimalnu temperaturu u prostorijama. Kako funkcioniraju? Jednostavno rečeno, na principu izmjene topline s okruženjem preko ventilatora. To je praktično rješenje koje se već dugo koristi u javnim zgradama. Ventilokonvektor zagrijava, hladi ili zagrijava i hladi interijere. Ovdje je radni medij (grijanje, hlađenje) voda.

Ventilokonvektori se obično koriste u velikim objektima (uredske zgrade, dvorane, kino dvorane), ali nema prepreka za njihovu ugradnju u privatne kuće radi udobnosti članova kućanstva. Uvjet je imati sustav hlađenja.

Prednosti korištenja ventilokonvektora

 • niska toplinska inercija omogućuje brzo prilagođavanje temperature trenutnim potrebama
 • svestranost (grijanje i hlađenje) i komforno rukovanje
 • toplinski komfor tijekom cijele godine
 • ušteda prostora zahvaljujući malim dimenzijama
 • pročišćavanje i filtriranje zraka – njegova visoka kvaliteta zahvaljujući ionizacijskim filtrima
 • stvaranje mikroklime prikladne za alergičare
 • zaštita okoliša: za razliku od klima uređaja, ventilokonvektor zagrijava i hladi zrak koristeći vodu, a ne freon – kemijske spojeve čija emisija u atmosferu uništava ozonski omotač

Koje vrste ventilokonvektora postoje?

Ventilokonvektori: podjela u pogledu konstrukcije

 1. Dvocijevni i četverocijevni ventilokonvektori
 2. Ventilatorski i indukcijski ventilokonvektori

Dvocijevni uređaj je onaj koji ima samo jedan izmjenjivač topline, tako da – ovisno o potrebama sezone – ili zagrijava ili hladi (zahtijeva prebacivanje s hlađenja na grijanje i s grijanja na hlađenje). Uređaj s dva izmjenjivača (hladnjak i grijač), koji podržavaju istovremeno oba načina rada, je četverocijevni ventilokonvektor.

Uveliko korišten ventilatorski ventilokonvektor (tzv. fan-coil) – kako i samo njegovo ime govori – radi uz upotrebu ventilatora (iznuđuje cirkulaciju zraka).


 Za razliku od njega, indukcijski ventilokonvektor nema ventilator, već koristi silu indukcije vanjskog zraka. Zrak se usisava, usmjerava na izmjenjivač, zagrijava / hladi, a zatim iz dijela dovodnog zraka upuhava u prostoriju.

Ventilokonvektori: podjela ovisno o načinu montaže

 1. Podni – ugrađuje se na kućište udubljeno u podlogu
 2. Podstropni  – ovisno o varijanti ugrađuje se horizontalno ili vertikalno
 3. Kazetni – najpopularnija varijanta, ugrađuje se u spušteni strop
 4. Zidni – projektiran za postavljanje na zid

Ukratko, većina ventilokonvektora dostupnih na tržištu pruža: jednostavnu instalaciju, lak pristup i ekonomičan, učinkovit rad u komercijalnim, uslužnim i stambenim prostorima. Međutim, njihova se funkcionalnost može umnožiti.

Kako povećati učinkovitost rada ventilokonvektora?

Korištenjem suvremene automatike za upravljanje. Ispravno odabrani sustav upravljanja ovim univerzalnim uređajem omogućuje izbjegavanje pregrijavanja ili prekomjernog hlađenja unutrašnjosti.

Na području upravljanja ventilokonvektorima tvrtka SALUS Controls nudi višenamjenski regulator za prostorije FC600, namijenjen za regulaciju rada dvocijevnih ili četverocijevnih ventilokonvektora.

Zašto FC600?

Korisnici sustava kojima upravlja regulator FC600 osjećaju rast toplinskog komfora. Ovaj je uređaj opremljen algoritmom za podešavanje TPI. Upravlja ventilatorom i ventilima kako bi postigao, a zatim i održavao zadanu temperaturu u prostoriji. U dvocijevnom sustavu izlaz V1 upravlja grijanjem i hlađenjem, u četverocijevnom izlaz V1 upravlja grijanjem, a izlaz V2 – hlađenjem.

SALUS Controls također nudi dodatni upravljački modul –  FC600-M – namijenjen za ventilokonvektore ili kanalne grijače upravljane signalom 0…10V. Ovaj uređaj nadopunjuje regulator FC600. Kako funkcionira? Ravnomjerno upravlja brzinom ventilatora podešavanjem napona u rasponu od 0V do 10V. Uz to upravlja s dva električna cilindra (ventil za grijanje i hlađenje).

Naš programabilni kontroler uspješno će rukovati kanalnim grijačima ili vodnim grijačima s ugrađenim ventilatorom. Mnoštvo postavki i konfiguracija (FC600 radi prema rasporedima-vremenskim planovima) omogućuje mu upotrebu tako u velikim trgovačkim objektima, kako i u uredima, hotelima i stambenim prostorijama. Glavna korist njegove primjene je poboljšanje regulacije temperature, kao i stalna kontrola parametara grijanja / hlađenja – također putem Interneta. Kod opcije on-line upravljanja FC600 treba povezati s internetskim pristupnikom (model UGE600) dostupnim u ponudi SALUS Controls. Nakon spajanja na Internet, kontroler će se automatski ažurirati.

Kontakt
Surađuj s nama

Kontakt


Tehnička Podrška

+385 95 3777 577

dragutin.padovan@salus-controls.eu


Horúca linka:
Ponedjeljak - Petak: 800-1600

InstalaterKorisnikDeveloper
Salus

Distributer brenda SALUS Controls:
QL CONTROLS d.o.o, K.d.

ul. Rolna 4, 43-262 Kobielice,
oblast Šleska, PL,
JIB: 638 180 68 25,
Sudski Registar: 0000440955,
ured: +48 32 700 74 53,
servis: +48 32 750 65 05,
fax: +48 32 790 44 85,
Ponedjeljak - Petak, 8.00-16.00

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio