Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Upravljanje grijanjem: 3 koraka do eko bez napuštanja doma

POVRATAK

Čovjekov utjecaj na prirodu je katastrofalan (vidi: Smog – kako nastaje i zašto je opasan?). Razvoj civilizacije uništava prirodni okoliš i pridonosi nastanku opasnih bolesti. Spaljivanje smeća, emisija prašine i toksina u atmosferu, trošenje energije – to je naša svakodnevica. Nećemo predviđati kada će nas zadesiti ekološka katastrofa, ali ako ne učinimo ništa ili učinimo malo, to neće biti daleka budućnost. Niz prirodnih katastrofa mogao bi utjecati na nas, našu djecu, a gotovo sigurno i na naše unuke.

Ta svijest je potrebna da bismo se mobilizirali za promjenu i tražili odgovor na pitanje: što, u uskom opsegu, možemo učiniti da se to ne dogodi? Kako ne trošiti energiju i smanjiti prodiranje onečišćujućih tvari u zrak? Postoji više varijanti – osim zamjene kotla na ugljen ekološkim.

Možemo:

  • poboljšati toplinsku izolaciju kuće i opremiti je uređajima visokog energetskog razreda
  • smanjiti potrošnju energije (pomoću proekoloških Smart Home uređaja)
  • mudro kontrolirati grijanje tijekom sezone grijanja

Prvo: zadržavajte toplinu u kući

Čak i najekološkije tehnologije grijanja neće biti energetski učinkovite ako toplina izlazi iz zgrade kroz prozore i vrata koja propuštaju. To će rezultirati nepotrebnom potrošnjom energije kroz dugotrajno dodatno zagrijavanje prostorija, ohlađenih zbog loše izolacije.

man installing the window

U slučaju novoizgrađenih zgrada, energetsku učinkovitost unaprijed nameće Ministarstvo infrastrukture u fazi projektiranja i izgradnje. Slično je to u slučaju temeljito moderniziranih objekata. Najnoviji parametri koji dopuštaju korištenje obiteljskih kuća navedeni su u odredbama WT 2021, koji stupaju na snagu od početka siječnja 2021. (vidi: Grijanje i novi standardi WT 2021). Do tada – dakle još dva mjeseca – primjenjuju se manje restriktivne odredbe sadržane u WT 2017. Zbog razvoja tehnologije i izgradnje, ažuriranje ovih smjernica vrši se u prosjeku svakih 5 godina.

Ali što možete učiniti sami kada koristite Vaše domove? Pogotovo starije čiji su energetski standardi, otprilike rečeno, neadekvatni.

O čemu treba pamtiti da zadržite toplinu u kući?

  • Ne prekrivajte radijatore (zavjesama, namještajem, jastucima itd.)
  • Prozorske okvire treba što bolje zabrtviti – tu najbrže „bježi“ toplina
  • Također vrijedi zabrtviti ulazna vrata, podrumska vrata, tavanska vrata i preispitati izolaciju zidova i krova (vidi: termomodernizacijske olakšice i subvenciju za izolaciju kuće)
  • Konačno, dobro je razmisliti o instalaciji automatika za upravljanje grijanjem što će omogućiti da svaka soba održava posebnu temperaturu – primjerenu njezinoj funkciji, npr. nižu u prostorijama koje se rijetko koriste ili u cijeloj kući, kada je dugo prazna. Ulaganje u provjereni sustav upravljanja također je odličan način za smanjenje računa za grijanje.

Drugo: pratite potrošnju energije

Svakodnevno trošenje energije je pošast. U međuvremenu, takva nemarnost košta i financijski i ekološki: ne gasite svjetla, ne vadite punjače iz utičnica, spavate s upaljenim noćnim svjetiljkama. Ne obraćamo uvijek pažnju na energetski razred uređaja koji svakodnevno koristimo. Zbrajajući ove i mnoge druge nemarnosti, nehotice uzrokujemo golemi porast operativnih troškova naših domova i neopravdane gubitke energije.

Automatika zgrada marke SALUS Controls – opremljena serijom Smart Home – rješenje je koje će pomoći optimizirati rad kućanskih aparata. Prije svega, zahvaljujući pravilno programiranim radnim scenarijima, regulatori temperature, Smart Plugovi ili pametni releji mogu kontrolirati ne samo grijanje, već i rasvjetu i električne uređaje tipa ON/OFF. Primjerice, u unaprijed određeno vrijeme odabrani uređaji će biti isključeni iz napajanja, što će automatski smanjiti potrošnju energije. Samo stvorite pravilo da se sve isključi u ponoć.

Smartphone with usage diagram

Također, besplatna aplikacija SALUS Smart Home bilježi potrošnju energije uređaja kojima upravljaju pametni utikači (Smart Plug), što ukazuje na najveće izvore potrošnje energije. Povijest potrošnje (čitki grafikoni) omogućuje nedvosmislen izračun. Više se ne gađate u mraku – radijator u hodniku, lampa u spavaćoj sobi, kompjuter? Koji uređaji ne rade učinkovito i zahtijevaju promjenu načina rada? Koji su neekološki? Koje je potrebno zamijeniti novima? Imajući određene podatke, znate što gledati.

Treće: izbjegavajte pregrijavanje

Nikoga ne bi trebalo iznenaditi – a iznenađuje – da najveći dio energije koja se troši tijekom funkcioniranja kuće čini grijanje – to je više od 70% energetske potrebe zgrade. Zato je važno to učiniti „mudro“, prilagođavajući toplinu prostorija njihovim funkcijama i dobu dana. Vrijedi da u spavaćoj sobi treba biti hladnije nego u dnevnom boravku, dok je u dnevnom boravku dobro održavati ekonomičnu temperaturu (neugodnu ili naprotiv – prenisku) tijekom dulje neprisutnosti ukućana. Ovi naizgled mali sadržaji ne samo da povećavaju kvalitetu života i bolji su za zdravlje, nego i rasterećuju prirodu preopterećenu učincima razvoja civilizacije. Samo takvo mikro mjerilo naših aktivnosti donijet će makro-rezultate.

Također treba imati na umu da nekontrolirani ciklusi pregrijavanja i hlađenja ne pogoduju stabilnom radu sustava grijanja i povećavaju njegov broj kvarova.

Regulatori temperature marke SALUS Controls smanjuju nepotrebnu aktivnost uređaja za grijanje, održavajući individualnu temperaturu u sobama koju postavljaju ukućani. Daju onoliko topline koliko je potrebno, eliminirajući neugodan i ekološki nepovoljan učinak pregrijavanja.

Upravljanje temperaturom u vašem domu smanjuje gubitke energije. Ne samo zamjena kotla i goriva za grijanje (vidi: uvjeti za dobivanje sredstava za likvidaciju peći na ugljen i kupnju ekološki prihvatljivog uređaja za grijanje), ali i pametno upravljanje centralnog grijanja je visoko ekološko rješenje.

Quantum thermostat, modern house

Rezimirajući

Zašto se isplati koristiti inteligentno upravljanje grijanjem?

Prije svega, prilagođavanjem sobne temperature Vašim trenutnim potrebama (npr. 23 stupnjeva u kupaonici, 21 stupanj u dnevnoj sobi, 19 stupnjeva u spavaćoj sobi), izbjegavamo pregrijavanje manje posjećenih prostorija i plaćanje za toplinu koju ne trebate.

Drugo, sobni regulatori SALUS Controls rade fleksibilno. Njihov glavni zadatak je održavanje zadane temperature u prostorijama (rasporedi grijanja). To, međutim, ne znači da ako nismo kod kuće nemamo utjecaja na rad uređaja za grijanje. Zahvaljujući seriji SALUS Smart Home, iz ureda, iz hotela – možemo kontinuirano reagirati. Regulatori rade po rasporedu, ali uzimaju u obzir i ad hoc odluke korisnika.

Treće, kontrola grijanja smanjenje gubitke energije tijekom svakodnevnog rada zgrade, što u prijevodu znači zaštitu okoliša, poboljšanje kvalitete zraka koji dišemo (smanjujemo smog), i smanjenje računa za kućanstvo.

Kontakt
Surađuj s nama

Kontakt


Tehnička Podrška

+385 95 3777 577

dragutin.padovan@salus-controls.eu


Horúca linka:
Ponedjeljak - Petak: 800-1600

InstalaterKorisnikDeveloper
Salus

Distributer brenda SALUS Controls:
QL CONTROLS d.o.o, K.d.

ul. Rolna 4, 43-262 Kobielice,
oblast Šleska, PL,
JIB: 638 180 68 25,
Sudski Registar: 0000440955,
ured: +48 32 700 74 53,
servis: +48 32 750 65 05,
fax: +48 32 790 44 85,
Ponedjeljak - Petak, 8.00-16.00

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio