Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Saznajte više o algoritmima upravljanja grijanjem

POVRATAK

Iz teksta ćete saznati:

  • kako rade algoritmi koji upravljaju sustavom grijanja
  • koji algoritam će biti najbolji za koju vrstu grijanja
  • predstavit ćemo i odabrane modele SALUS Controls regulatora

Regulatori temperature – što kontrolira grijanje?

Algoritam upravljanja grijanjem nije ništa drugo nego shema grijanja ugrađena u regulator temperature odgovoran za održavanje zadane temperature u prostoriji. Određuje učinkovitost i funkcionalnost uređaja. Točnost algoritma se pretvara u precizno upravljanje grijanja, a time i – niže račune i zadovoljstvo korisnika.

Kako ekonomično upravljati grijanjem? Koja je razlika između jednostavnog i tehnološki naprednog algoritma upravljanja? Što je najbolje za regulaciju grijanja s radijatorima, a što za upravljanje podnog grijanja?

Upravljanje grijanjem je matematika

Radijatorsko grijanje (konvencionalno) karakterizira brzo zagrijavanje radijatora na visoke temperature, a time i brzo zagrijavanje prostorija (od nekoliko do nekoliko desetaka minuta). Slično, obrnuto – radijatori i prostorije se brzo hlade. Podno grijanje karakterizira niska temperatura grijaće površine, kao i visoka toplinska inercija (dugo vrijeme zagrijavanja i hlađenja – do nekoliko sati).

Nije svaki upravljački program prikladan za svaku vrstu grijanja. Ako želite odabrati najprikladniji sustav upravljanja za svoj dom, vrijedi biti svjestan toga.

CG histereza

To je najjednostavniji algoritam s dvije pozicije (uključeno/isključeno). Radi na temelju razlike, pri kojoj regulator, nakon što postigne temperaturu koju je postavio korisnik, šalje signal zahtjeva za grijanjem natrag u kotao. To uzrokuje kontinuirano osciliranje temperature – dodatno zagrijavanje, hlađenje, dodatno zagrijavanje, hlađenje itd. Ako je histereza postavljena na nivou ± 0,5 stupnjeva Celzija, a željena vrijednost je 23 stupnja, regulator će pokrenuti kotao kada temperatura padne na 22,5 stupnjeva i isključiti ga kada poraste na 23,5 stupnjeva. Ova shema se temelji na malim razlikama, ne jamči preciznost. Zbog velike inercije podnog grijanja, histereza se ne preporučuje u regulatorima namijenjenim za sustav podnog grijanja. Daje zadovoljavajuće rezultate u radijatorskom grijanju.

PWM

Stabilnije rješenje je upravljanje impulsima, t.j. Pulse-Width Modulation. Također je mehanizam s dva položaja (uključeno/isključeno), ali je vrijeme zagrijavanja uključeno kao dodatni parametar. U PWM, razlika između zadane temperature i trenutne temperature određuje koliko dugo će uređaj za grijanje raditi. To se odvija na temelju unaprijed određene tablice formula. Radi boljeg razumijevanja, pretvorimo ovaj mehanizam u pravilo. Za održavanje zadane temperature, ako je temperaturna razlika X – uređaj za grijanje će se uključiti na Y (unaprijed određeno vrijeme grijanja). Mala razlika znači kratko zagrijavanje, velika razlika – dugo (različite prostorije se zagrijavaju u različito vrijeme). Ovaj se algoritam – zbog uzimanja u obzir vremena grijanja – uspješno koristi za upravljanje podnim grijanjem.

TPI

U slučaju TPI (Time Proporcional and Integral) – samoučećeg integrirajućeg vremenskog proporcionalnog algoritma – situacija je slična PWM. Međutim, ovaj program ne radi s formulama. Učinkovitiji je, jer stalno izračunava vrijeme rada kotla na temelju matematičkih integrala. “Uči” umjesto da koristi predloške. Zahvaljujući ovim kalkulacija, regulator “zna” koliko dugo kotalo mora biti uključen da bi se postigla željena temperatura u zadano vrijeme. Regulator “predviđa”: kada je temperatura blizu pada, uključuje grijanje dovoljno rano. Brže vrijeme reakcije u određenim stanjima i smanjenje izmjene rezultira boljim upravljanjem.

Diagram of Hysteresis, TPI and PWM according to temperature

ITLC

Internal Temperature Load Compensationje tehnološki napredan algoritam za precizno održavanje temperature, koji se može opisati kao novi TPI. Točniji je i – modulacijom vremena otvaranja/zatvaranja aktuatora, osigurava još bolju kontrolu nad grijanjem.

Upravljanje grijanja sa SALUS Controls regulatorima

SALUS Controls nudi regulatore temperature prikladne za sve vrste grijanja. U usporedbi s regulatorima konkurentskih marki, bolje prolazi u smislu prilagođavanja algoritma upravljanja vrste grijanja. Na primjer, modeli namijenjeni podnom grijanju opremljeni su ITLC / TPI ili PWM algoritmima (ne ograničavajući se na histerezu). Stoga je vrijedno naglasiti da je na putu suvremenosti tvrtka SALUS Controls također razvila i testirala u radu algoritme koji su točniji od PWM-a.

Svaki sustav treba razmotriti pojedinačno, ali pretpostavimo da radijatorske instalacije – u suradnji s termostatima – podržavat će standardne modele kao i one iz bežične SALUS Smart Home serije. S druge strane, za podno grijanje – osim serije Smart Home – najbolje će raditi proizvodi iz linije Expert HTR, Expert NSB i Expert.

VS30W

Digitalni, kabelski regulator temperature (ugradbeni model – ugradnja u kutiju φ 60 mm) s PWM sustavom i mogućnošću izrade rasporeda. Koristi se za upravljanje površinskim grijanjem ili hlađenjem (npr. podno grijanje). Pomoću žičane kontrolne trake, regulator utječe na ekonomičan rad dnevnih regulatora (noćno smanjenje temperature – NSB). Surađuje s KL08NSB ili KL06-M (230V) i s NC ili NO aktuatorima.

HTRP-RF (50)

Digitalni baterijski regulator s TPI algoritmom grijanja i ulazom za dodatni senzor temperature poda/zraka. Koristi se za bežično upravljanje uređajima serije SALUS Smart Home (centralna traka KL08RF, TRV glava, upravljački modul RX10RF). Može se s njim upravljati offline (s koordinatorom CO10RF – tada radi kao tjedni regulator) i online (pomoću internetskog pristupnika UGE600 i aplikacije SALUS Smart Home). Pruža mogućnost kreiranja vlastitih rasporeda.

VS20BRF

Digitalni regulator temperature s TPI algoritmom grijanja i ulazom za dodatni senzor temperature (poda/zraka) ili zauzeća (hotelska kartica). Koristi se za bežično upravljanje uređajima iz serije SALUS Smart Home (KL08RF centralna traka, TRV glava, upravljački modul RX10RF. Može se s njime upravljati offline (s CO10RF koordinatorom – tada radi kao tjedni, dnevni regulator ili CWU timer – s RX10RF) i online (pomoću UGE600 pristupnika i aplikacije SALUS Smart Home). Omogućuje vam izradu vlastitih rasporeda i u smislu upravljanje grijanja.

Quantum SQ610

Višenamjenski regulator temperature koji upravlja proizvodima serije SALUS Smart Home. Pruža mogućnost upravljanja offline (putem CO10RF), online (putem UGE600 i mobilne aplikacije) i kabelski (uz izravnu vezu s regulatorom uređaja – npr. žičana kontrolna traka, kotla). Među brojnim prednostima Quantum SQ610 posebnu pozornost zaslužuju sljedeće:

  • ugrađeni senzor vlage
  • izbor algoritama upravljanja (ITLC, histereza: ± 0,5°C ili ± 0,25°C)
  • ulaz za dodatni senzor (temperatue/zauzetosti – hotelska kartica)
  • zaključavanje PIN i postavljanje ograničenja temperature (hotelijerstvo) i
  • luksuzna funkcija komfora – uvijek toplog poda (WARM FLOOR).
VS30W, SQ610, VS20BRF, HTRP-RF(50)

Za kraj, zaustavimo se na modelu Quantum, jer je također opremljen algoritmom baziranim na ITLC-u funkciji optimizacije – OPTIMUM START / OPTIMUM STOP.

O čemu se radi?

O boljoj preciznosti upravljanje i većoj točnosti rasporeda. Kada je uključena funkcija OPTIMUM START, regulator pravovremeno šalje signal grijanja u izvor grijanja. Zahvaljujući tome, temperatura postavljena za prostoriju postiže se u zadano vrijeme. Međutim, kada je uključena funkcija OPTIMUM STOP, regulator će raditi obrnuto – izračunat će inerciju sustava (vrijeme hlađenja) i unaprijed isključiti izvor topline kako bi smanjio temperaturu u prostoriji za određeni sat. Kao rezultat toga, ne odustajemo od udobnosti i održavamo planiranu temperaturu, bez prevelikih troškova. Komforno je i ekonomično.

OPTIMUM START i OPTIMUM STOP su opcije (mogu se uključiti ili isključiti), dodaci za uštedu energije koji – u kombinaciji s inteligentnim ITLC algoritmom – čine regulator temperature još učinkovitijim u radu i minimaliziraju troškove grijanja.

Kao što vidite, za bolju prilagodbu uređaja određenom sustavu grijanja, moderni upravljači marke SALUS Controls daju korisniku mogućnost odabira algoritma upravljanja. Asortiman proizvoda je bogat. Ovisno o proračunu i potrebama korisnika, svatko će pronaći nešto za sebe.

Kontakt
Surađuj s nama

Kontakt


Tehnička Podrška

+385 95 3777 577

dragutin.padovan@salus-controls.eu


Horúca linka:
Ponedjeljak - Petak: 800-1600

InstalaterKorisnikDeveloper
Salus

Distributer brenda SALUS Controls:
QL CONTROLS d.o.o, K.d.

ul. Rolna 4, 43-262 Kobielice,
oblast Šleska, PL,
JIB: 638 180 68 25,
Sudski Registar: 0000440955,
ured: +48 32 700 74 53,
servis: +48 32 750 65 05,
fax: +48 32 790 44 85,
Ponedjeljak - Petak, 8.00-16.00

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio