Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Konfigurator sustava upravljanja SALUS Controls, tj. koliko košta pametna kuća?

POVRATAK

Vlasnici, investitori i instalateri pametnih sustava upravljanja kućom znaju da je ova kupnja ulaganje koje poboljšava komfor života. Ako razmišljate o ulaganju novca u modernu automatizaciju zgrada, želite znati o kolikim se troškovima radi. I odmah možemo reći da na ovo pitanje nema jedinstvenog odgovora. Sve ovisi o nekretnini i potrebama i očekivanjima njezinih korisnika.

Smart Home je više od komfora

Komfor koji nudi automatizacija kuće nije ograničen samo na daljinsko isključivanje glačala ili uključivanje lampe. Pametno upravljanje kućom znači:

 1. optimalna kontrola grijanja: idealna temperatura u svakoj prostoriji
 2. kućna ekonomičnost: manji troškovi energije
 3. upravljanje uređajima, npr. roletama, rasvjetom, vrtnim prskalicama
 4. sigurnost imovine: alarmni senzori, SMS obavijesti
 5. zaštita okoliša: manja emisija zagađenja
 6. komfor i udobnost svaki dan

Danas inteligentna kuća podsjeća na modernost, štednju energije, sigurnost i kontrolu troškova. Scenariji interakcija između uređaja koji rade u sustavu su gotovo neograničeni. Ipak ostaje otvoreno pitanje stvaranja sustava i njegove cijene. Zbog toga su tehnički stručnjaci tvrtke SALUS Controls stvorili KONFIGURATOR SUSTAVA.

Konfigurator sustava – što je to?

Konfigurator SALUS Controls je jednostavan za uporabu alat za odabir koji pomaže instalateru / korisniku da kompletira proizvode i stvori sustav koji najbolje odgovara potrebama članova kućanstva. Arhitektonski imamo različite kuće / stanove, različite vrste instalacija za grijanje. Životni ritam svakoga od nas također se razlikuje. Dakle, ne postoji univerzalni sustav. Onaj čije će unaprijed programirane postavke ispuniti svačija očekivanja. Zato se elementi za upravljanje pametnom kućom moraju odabrati pojedinačno. Po mjeri, poput odjeće kod krojača.

Primjeri podataka uneseni u konfigurator

Konfigurator sustava SALUS Controls izrađen je na temelju iskustva naših stručnjaka stečenog razgovorima s kupcima koji pozivaju telefonsku liniju za tehničku podršku. Znajući koja su njihova najčešća pitanja, kao i kakve probleme  korisnici i instalateri imaju s odabirom uređaja i prilagođavanjem uvjetima u zgradi, stvorili smo virtualnu verziju savjetnika, tj. konfigurator. Možete ga koristiti u bilo kojem trenutku, radeći vlastitim tempom, odabirući različite kombinacije proizvoda i kontinuirano izračunavajući mogućnosti upravljanja i troškove.

Korištenje konfiguratora SALUS Controls u opciji korisnik se zasniva na davanju odgovara na nekoliko osnovnih pitanja u vezi s tehničkim uvjetima zgrade (vrsta instalacije, površina poda, broj radijatora etc.). Ove su informacije ključne za odabir upravljačkih uređaja. U opciji instalater pitanja su tehničke prirode, na primjer, pitamo za broj razdjelnika (koji odgovara broju potrebnih upravljačkih letvi), broj petlji spojenih na razdjelnik.

Nakon davanja odgovora, konfigurator prikazuje popis i broj potrebnih proizvoda; dostupne varijante, među kojima možete odabrati odgovarajuće u smislu funkcije, cijene i dizajna.

Na kraju, program za konfiguraciju prikazuje prijedloge za opcionalne proizvode, tj. one čija kupnja može se pokazati neophodnom tek tijekom montaže (npr. senzor temperature, zaštitni poklopac za glavu, modul releja 16A, dodatni mrežni repetitor ZigBee etc.). Na taj način stvara se prikaz izračuna troškova.

Pametna kuća – koliko košta implementacija sustava?

Od čega da počnemo?

Prvo morate znati želite li upravljati grijanjem putem Interneta. S jedne strane, ova opcija zahtijeva dodatno plaćanje, ali s druge strane – neusporedivo povećava praktičnost i funkcionalnost cijelog sustava. Zatim treba navesti kojom vrstom grijanja želite upravljati: radijatorskim, podnim, električnim. Ako se radi o upravljanju mješovitim sustavom grijanja, morate uzeti u obzir proizvode potrebne za regulaciju sustava grijanja obje vrste (podno i radijatorsko). Dodatna oprema za Smart Home predstavlja dodatni trošak.

Karakteristike primjera kuće

Zgrada, na temelju koje ćemo prikazati rad našeg konfiguratora, jednokatnica je s korisnim potkrovljem. Dolje se nalazi grijan podnim grijanjem dnevni boravak s kuhinjom i kupaonica, a u potkrovlju su tri spavaće sobe s radijatorskim grijanjem – u svakoj po jedan radijator. Ukupno pet prostorija U kupaonici je jedan prozor. Pretpostavka je da su se stanovnici odlučili upravljati putem Interneta, koristeći odabranu opremu SALUS Smart Home. Na koje je proizvode uputio konfigurator? Što će ukućani od njih dobiti?

Upoznajte mogućnosti: kako radi konfigurator?

Hajde da podijelimo područja upravljanja kućom na tri kategorije:

 • upravljanje grijanjem
 • upravljanje rasvjetom i roletama
 • primjeri pravila OneTouch
 • otkrivanje kvara

Upravljanje grijanjem

Da biste u tako projektiranoj kući upravljali grijanjem putem Interneta, morate nabaviti: regulatore temperature – npr. Moderni Quantum SQ610RF s ugrađenim senzorom vlažnosti i funkcijom Warm Floor. Optimalno upravljanje sustavom grijanja postiže se podešavanjem temperature zasebno za svaku prostoriju, tako da vam uvijek treba onoliko regulatora koliko ima soba. Donji nivo s površinskim grijanjem zahtijeva upravljačku letvu i cilindre (npr. THB samoregulirajući servomotor). Da biste upravljali s tri radijatora u spavaćim sobama, morate kupiti tri bežične termostatske glave. I naravno, „srce“ sustava, bez kojeg je nemoguće on-line upravljanje kućom – internetski pristupnik UGE600.

Upravljanje rasvjetom i roletama

Ako želite stvoriti funkcionalna OneTouch pravila za osvjetljenje i rolete, dodatnu opremu treba dodati troškovima sustava (odabir uređaja ovisno o pravilima):

 • Smart Relay (SR600)
 • Roller Shutter (RS600)
 • Smart Plug (SPE600, pametni utikač)

Kako funkcioniraju ti proizvodi? Smart Plug, kao produžetak električne utičnice upravlja uređajima koji su na njega priključeni. Smart Relay omogućava upravljanje prijamnikom snage opterećenja do 16A. Roller Shutter upravlja pogonima prozorskih roleta i rasvjetom (230V AC). Zahvaljujući ovim uređajima male veličine, trenutak uključivanja i isključivanja svjetla u odabranim prostorijama ćete prilagoditi svojim potrebama ili učinite da rad lampi ovisi o drugim aktivnostima, npr. ulasku u sobu, zatvaranju prozora, pokretanju ventilatora etc. Uz njihovu pomoć možete stvoriti i simulaciju prisutnosti članova kućanstva kada je kuća prazna. Konačni trošak ovisi o tome koliko roleta / uređaja u kući želite kontrolirati.

Koja pravila OneTouch možete stvarati?

U aplikaciji SALUS Smart Home možete programirati interakcije – scenarije rada uređaja. Na primjer:

 1. Pri zalasku sunca, lampica u hodniku će se upaliti, a pri izlasku sunca – ugasiti.
 2. U jutarnjim satima rolete u spavaćim sobama će se otvoriti na 30%, nakon sat vremena na 60%, a nakon još jednog sata na 100%.
 3. Kad se otvori prozor, isključit će se grijanje u kupaonici.
 4. U 20:00 sati temperatura će se sa 22 ℃ smanjiti na 20 ℃, ali pod u  kupaonici ostat će ugodno topao do 23:00 sata.
 5. Nakon pritiska na aktivator pravila OneTouch koji je ugrađen na izlaznim vratima, zadata temperatura u svim sobama će pasti na 18 ℃, rolete u dnevnoj sobi i blagovaonici će se zatvoriti, a svjetlo ugasiti.

Da biste proveli ove scenarije u našem primjeru kuće – osim internetskog pristupnika, aplikacije (besplatna) i regulatora temperature – trebaju vam: najmanje pet Roller Shutter-a za automatsko rukovanje roletama, senzor otvaranja za kupaonicu, tipka za aktiviranje pravila pri izlasku iz kuće, pametni utikači čiji broj ovisi o broju lampa koje treba da se isključuju u trenutku izlaska. Hajde da pretpostavimo da su vam potrebna dva Smart Pluga i Smart Relaya.

O svemu tome se može razmišljati  bez žurbe, a nakon donošenja odluke, korak po korak, sve se uvodi u polja konfiguratora.

Otkrivanje kvara

Senzori za otkrivanje kvarova u kući čine elemente serije SALUS Smart Home, što znači da su za njihov rad potrebni pristupnik i aplikacija. Ovisno o tome koje, gdje i koliko senzora želimo ugraditi, moraju se pomnožiti sljedeći iznosi:

Kako funkcioniraju ti uređaji? Senzor dima otkriva dim. Senzor poplave otkriva vodu na površini ili na kontaktima. Senzor otvaranja pokazuje koji su prozori / vrata otvoreni i omogućuje isključivanje grijanja tijekom provjetravanja. Uređaji u sustavu omogućuju primanje SMS poruka o događaju.

Rekapitulacija

Ponuda je bogata, ali morate li biti bogati da biste je iskoristili? Tvrtka SALUS Controls svojim kupcima nudi ne samo ekskluzivne premium linije, već i standardne varijante proizvoda koji su dobri za početak, a koji će se dobro pokazati i biti podnošljivi za novčanik.

Upotrijebite naš konfigurator i provjerite koja rješenja najviše odgovaraju Vašim potrebama. Podaci uneseni u program za konfiguraciju pomoći će Vam da saznate koliko i koji uređaji će vam trebati za upravljanje kućom i stvorit će približnu procjenu troškova cijelog pothvata. Važno je da će iznosi biti ilustrativni – izračunati na temelju neto kataloških cijena. Imajte na umu da će Vam naši distributeri sigurno ponuditi povoljan popust.

U slučaju bilo kakvih sumnji savjete će Vam pružiti tehnički tim SALUS Controls.

Kontakt
Surađuj s nama

Kontakt


Tehnička Podrška

+385 95 3777 577

dragutin.padovan@salus-controls.eu


Horúca linka:
Ponedjeljak - Petak: 800-1600

InstalaterKorisnikDeveloper
Salus

Distributer brenda SALUS Controls:
QL CONTROLS d.o.o, K.d.

ul. Rolna 4, 43-262 Kobielice,
oblast Šleska, PL,
JIB: 638 180 68 25,
Sudski Registar: 0000440955,
ured: +48 32 700 74 53,
servis: +48 32 750 65 05,
fax: +48 32 790 44 85,
Ponedjeljak - Petak, 8.00-16.00

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio