Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Kućna automatika – jaka marka, ali što to znači?

POVRATAK

Napredna tehnologija se ne razlikuje od magije/ A.C. Clarke /

Kuća koja reagira na promjenu vremena, prilagođava se ritmu života svojih stanovnika i olakšava obavljanje svakodnevnih obaveza. Znanstvenofantastično kino ili Vaša nova stvarnost?

Iz ovog teksta ćete saznati:

  • što je Smart Home
  • zašto biste trebali vjerovati automatici za zgrade

Za (dobar) početak definicija

Smart Home (pametna automatika zgrada), tj. uređaji povezani u zajedničku mrežu, međusobno komunicirajući koji upravljaju funkcijama modernog doma – uključujući grijanje.

Što to znači za korisnika? Mogućnost jednostavnog unošenja promjena u sustav – upravljanja uređajima putem interneta – kao i praćenja što se događa kod kuće. I u smislu sigurnosti i potrošnje energije.

Dakle…

SALUS Smart Home je paket elektroničkih uređaja: regulatori temperature (npr. Quantum SQ610RF), upravljači, utičnice i senzori čijim radom upravlja univerzalan internetski pristupnik ZigBee mreže (UGE600). U tehnologiji  Smart Home online upravljanje uređajima omogućuje intuitivni navigacijski alat – mobilna aplikacija.

Iako zvuči pomalo komplicirano – olakšava život. SMART tehnologija omogućuje Vam da pametno i fleksibilno kontrolirate funkcioniranje takvih elemenata kuće kao što su:

  • grijanje (podno, radijatori, ventilacijsko, kombinirano)
  • žaluzine, rolete, ulazna vrata
  • kućanski aparati (npr. rasvjeta, multimediji)

Kako podići temperaturu svoje udobnosti?

Pristup internetu otvara virtualni prozor u svijet – istina je to koja dopire do nas gotovo svakog trenutka. Profesionalne obveze, društveni život, zabava – sve se danas događa online. Radimo, tražimo informacije, koristimo e-learning treninge, komuniciramo s ljudima, gledamo omiljene filmove i serije. Multimediji organiziraju naše živote i pomažu nam da se razvijamo. Koji je zaključak iz ovoga? Ostati izvan mreže je zaostajanje.

Zašto je to važno za industriju Smart Home?

Zahvaljujući mogućnosti online upravljanja, instalacijama u automatiziranoj zgradi upravlja se s razine uređaja bez kojeg je teško zamisliti život – vašeg SMARTfona.

Međutim, automatizirano upravljanje domom ne smije se brkati s još uvijek jakom modom za skupe gadgete – glavna funkcija SMART proizvoda je upotrebljivost i praktičnost tijekom svakodnevne uporabe.

I tu se postavlja pitanje: treba li vam automatizacija za zagrijavanje stana, zatvaranje roleta, a još više za uključivanje rasvjete u hodniku?

Rukovanje uređajima za svakodnevnu uporabu ne zahtijeva naprednu tehnologiju upravljanja, ali ručno uključivanje/isključivanje, primjerice uređaja za proizvodnju topline, daleko je od učinkovitog djelovanja istih. Zašto? Budući da je bez pomoći algoritama za regulaciju grijanja ugrađenih u regulatore grijanja teško postići i održavati ugodnu sobnu temperaturu.

Osim toga:

  • niste uvijek kod kuće i Vaši se planovi često mijenjaju – ponekad ne možete ručno kontrolirati termostat
  • godišnja doba znaju biti hirovita, a vrijeme Vas voli iznenaditi – niste meteorolog, nećete predvidjeti promjene vremena kada ste daleko od kuće
  • ako upravljate zgradom s različitim funkcijama prostorija, zamorno je i dugotrajno postavljati parametre, npr. za učionice i hotelske sobe zasebno.

Promjena postavki daljinski u mobilnoj aplikaciji stvar je nekoliko klikova.

Rezimirajući:

Svijet ide naprijed. Kako raste, Vaše se potrebe mijenjaju. Sve je više uređaja oko Vas koji povećavaju praktičnost i udobnost svakodnevnog života. Na primjer, zahvaljujući senzoru otvaranja prozora, ako želite prozračiti svoju spavaću sobu prije noći, ne morate ručno podizati rolete (što obično traje dvadesetak sekundi i povezano je s čekanjem u praznom hodu). Otvarate prozor i prelazite na važnije aktivnosti – upareno sa senzorom relej  automatski će otvoriti rolete. Slično, u suprotnom slučaju – pravilno postavljen scenarij će uzrokovati zatvaranje roleta nakon zatvaranja prozora.

Rezultat? Zahvaljujući ovim pojednostavljenjima, smanjuje se broj koraka koje trebate učiniti kako bi Vaš dom dobro funkcionirao.

Nije li ljepše svaki dan se vraćati na mjesto koje će Vas dočekati osvijetljenim vratima i fasadom nakon mraka? Pametno upravljanje je više od automatizacije – to je ulaganje u Vaše dobro raspoloženje. Ako ne iskoristite priliku, gubite. Dakle, možda vrijedi dati priliku tehnologiji dostupnoj na tržištu?

Povjerenje će doći s vremenom

space management sensors

Kontakt
Surađuj s nama

Kontakt


Tehnička Podrška

+385 95 3777 577

dragutin.padovan@salus-controls.eu


Horúca linka:
Ponedjeljak - Petak: 800-1600

InstalaterKorisnikDeveloper
Salus

Distributer brenda SALUS Controls:
QL CONTROLS d.o.o, K.d.

ul. Rolna 4, 43-262 Kobielice,
oblast Šleska, PL,
JIB: 638 180 68 25,
Sudski Registar: 0000440955,
ured: +48 32 700 74 53,
servis: +48 32 750 65 05,
fax: +48 32 790 44 85,
Ponedjeljak - Petak, 8.00-16.00

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio